Unika i konservativ bransch

Varför körs lastbilar halvtomma när nätverkslogistik löser problemet? Det undrar Trebuchets VD Øystein Rønningen som med hjälp av InQuire skräddarsyr långsiktiga leveranser.

Ökat tryck på leverans till dörren kräver smarta leveranslösningar. Dessvärre misslyckas transportnäringen ofta med detta och många lastbilar körs halvfulla på bekostnad av miljö och effektivitet. Detta upprör Øystein Rønningen, VD för nätverkslogistikföretaget Trebuchet, som tillsammans med InQuire skapar hållbara leveranser.

– InQuire har samma filosofi och långsiktiga tänk som oss. De fokuserar inte på snabba affärer som många andra företag i logistikbranschen, säger Øystein Rønningen.

Varumärken transporteras gränslöst

Bland Trebuchets kunder finns varumärken som Bacardi och Treasure Wine Estates –globala tungviktare som på den nordiska arenan är för små för egen transport och distribution. I stället använder de Trebuchet som tar in deras och andra varumärkens produkter i samma lager- och transportflöde.

Men för att hantera ett sådant komplext transportnätverk behöver de InQuires kompetens. Varje nytt samarbete börjar med en dialog mellan företagen om behov, krav, ledtider och kvalitet. Därefter skissas transportmodeller upp och projektplan och efterkontroll säkerställer att målen uppnås.

– Det som är bra med InQuire är att de ställer krav tillbaka. Att vi håller tidplanen, packar och märker rätt. De är särskilt duktiga på uppföljning och kommer med förbättringsmöjligheter och inte bara en faktura som andra företag skulle göra.

Dominerande aktörer med statiska nätverk

Ekonomiskt och miljövänligt – en kombination som man tänker att alla transport- och logistikföretag borde jubla över. Men Øystein Rønningen berättar att branschen är konservativ och att Trebuchet och InQuire än så länge är unika med sitt koncept.

– De dominerande aktörerna driver egna statiska nätverk och är rädda för att mista sin märkesvolym. Att de kör med halvtomma lastbilar är mindre viktigt för dem. Därför är det avgörande med initiativ som InQuires, som drar industrin med sig.

Mer förutsägbarhet för kunden

Tillsammans med InQuire bestämmer Trebuchet vilken ledtid de vill ha och designar transportnätverket därefter. De optimerar logistiken så att lastbilar inte körs förrän de är fullpackade – med väl planerade avgångar och hög samdistribution.

– Med vår modell skapar vi förutsägbarhet för kunderna så att de vet när leveransen kommer med proaktiv förvarning, aktiv hantering och uppföljning vid eventuella förseningar. Ju mer du aktivt planerar logistiken, desto bättre blir den. Det blir mindre avvikelser, kostnad, utsläpp, fel och skador.

Øystein Rønningen tror att branschen i framtiden inte kommer att kunna ignorera nätverkslogistikens fördelar och tvingas att förändras. Att konkurrenter till och med kommer att samarbeta för att spara på pengar och miljö. Men för de stora företagen med cementerade infrastrukturer kommer det att ta tid.

– Jag är glad att InQuire finns. Med rätt initiativ och bakgrund utmanar de stora företagen som är låsta i sina egna modeller.

Text: Moa Thorsell
Foto: Annika af Klercker