Självkörande ellastbilar snart i sverige

Förarlösa, eldrivna lastfordon. Redan nästa år kan vi se dem på våra svenska vägar. I vilken utsträckning detta bidrar till en lösning på chaufförsbristen återstår att se – men en förändring av transportbranschen kan vi helt klart vänta oss.

De förarlösa fordonen kallas för T-poddar och bakom lösningen ligger det svenska företaget Einride. Prototyperna står färdiga för tester som påbörjas i november och förhoppningen är att kunna börja trafikera sträckan Göteborg–Helsingborg redan 2018.

– Självkörande lastbilar spelar en viktig roll i branschens framtid. Inte minst blir det ringar på vattnet eftersom transportörerna då inte längre kan använda lågavlönade chaufförer som en konkurrensfördel, säger Björn Paulsson på InQuire.

Den sista pusselbiten som krävs, innan Einride kan rulla ut sina lastfordon på svenska vägar, är ett tillstånd från Transportstyrelsen för att få köra på allmän väg. Sedan kommer det att gå undan. Tack vare ett avtal med ett av Sveriges största företag inom dagligvaruhandel är 120 fordon redan öronmärkta och planerade för skytteltrafik mellan Göteborg och Helsingborg. För Einride är målet just nu att ha 200 T-Poddar på vägarna år 2020.

Einrides vd Robert Falck har en bakgrund som teknikchef på Volvo Lastvagnar, men vill inte kalla det nya företaget för fordonstillverkare. Istället ser han Einride som en systemleverantör som använder andras teknik och kombinerar den på ett nytt sätt. Ambitionen är att förändra transportbranschen.

En fullastad T-pod väger 20 ton och har kapacitet för att köra 200 kilometer innan batteriet behöver laddas om på någon av de planerade dockningsstationerna.

– Idag är vilotider en stor utmaning. Med de här fordonen handlar det mer om att hitta rätt rutiner för laddningar eller batteribyten. Det öppnar upp för ännu smartare planering, säger Björn Paulsson på InQuire.

Bilder: einride.eu