Pressmeddelande

KGA väljer innovativ leveranspartner

De byter från internationell jätte till svensk nytänkare. När KGA, en av Sveriges ledande dryckesdistributörer, nu skaffar ny logistikpartner är det Lidköpingsföretaget InQuire som får uppdraget. Med en affärsmodell som bygger på hållbarhetsdriven supply chain engineering har de redan påbörjat arbetet med att sänka miljöutsläppen, effektivisera kostnaderna – och samtidigt höja kvalitén.

Med uppdragsgivare som Kiviks Musteri, Brill & Co, AB InBev och Galatea Spirits är KGA Logistik en av Sveriges absolut största distributörer av alkoholprodukter. En av företagets styrkor är hantering av öl som kräver ett särskilt leveransflöde då även returer av tomfat är en viktig del av kedjan. På ytan kan tomfatshanteringen framstå som en petitess, men för ett bryggeri eller en grossist kan det vara en avgörande faktor för valet av distributör.

Fram tills nu har KGA haft transportavtal med en internationell jätte, men när avtalet nu löper ut väljer man att istället samarbeta med det svenska företaget InQuire. Ett företag som inte äger en enda lastbil.

– Det här är ett helt nytt tänk. Jag ser tydligt hur InQuire kommer in med innovationer och en sällsynt framåtanda. Vi kommer kunna erbjuda ett bättre flöde och fler konkurrensfördelar för våra uppdragsgivare. Samtidigt som vi med lätthet klarar dagens miljökrav och är rustade för morgondagens CSR-krav, säger Roger Törnkvist, vd på KGA Logistik.

Roger Törnkvist, vd på KGA Logistik.

Roger TörnkvistLidköpingsföretaget InQuire firar i år sitt tioårsjubileum och jobbar sedan tidigare med andra aktörer inom alkoholbranschen. De har också ett stadigt växande uppdrag för Elgiganten inklusive dess norska ägare Elkjøp och finska motsvarighet Gigantti.

Just att de inte äger en enda lastbil är en viktig del av InQuires affärsmodell. Genom att inte tjäna pengar på antalet transporter utan snarare volymerna och flödena i sig har företaget ett inbyggt incitament att hela tiden vidareutveckla och effektivisera processerna. Miljöfördelarna är märkbara.

Samtidigt är leveransernas kvalitet, med möjlighet till kringtjänster, en minst lika viktig del av erbjudandet. Vilket inte bara ställer krav på chaufförernas kompetens utan även deras villkor och arbetsförhållanden. Något som Øystein Rønningen på InQuire påpekar finns i företagets dna:

– Den kraftfulla tekniken vi har, och digitaliseringen vi kan erbjuda, bygger i allra högsta grad på mänskliga värden. Det här företaget startades med insikten om att man kan skapa de starkaste konkurrensfördelarna genom att lyssna på människor snarare än att titta på siffror. Efter tio år har vi också bevisen för att det fungerar. Och det är väldigt glädjande att en aktör som KGA inser vinsten i det och väljer oss, säger Øystein som är Head of Business Development på InQuire.

Øystein Rønningen Head of Business Development – InQuire

Øystein RønningenEfter en infasningsperiod tar InQuire nu hand om KGA:s fjärrtransporter i hela Sverige. Men arbetet pågår också för fullt inför nästa steg som innebär att InQuire även tar hand om KGA:s samtliga last mile-leveranser i Sverige från och med den 1 oktober 2020. Samarbetet är en del av ett större sammanhang som kommer att presenteras närmare sommaren.

För mer information, vänligen kontakta:

Øystein Rønningen
Head of Business Development – InQuire
+46 707 64 02 70

Roger Törnkvist
VD – KGA Logistik
+46 730 79 41 52