Hur var namnet?

Varför saker och ting heter vad de gör är ibland höljt i dunkel, men andra gånger klart som korvspad. Att bilmärket som grundades av Charles Stewart Rolls och Frederick Henry Royce runt förra sekelskiftet, heter som det gör än i dag är kanske inte så konstigt. Men att ett par passionerade logistiker år 2010 döpte sitt företag till InQuire är kanske inte lika självklart. Eller kanske är det det? Nåväl, här får du historian bakom namnet.

En av grundarna, vi kan kalla honom för Björn, kom från ett företag vars namn byggde på en finurlig ordlek. Därför gav han sig den på att det nya företagets namn skulle bli ännu smartare.

Efter många notislappar i papperskorgen, flera sena nätter samt både en och tre djupa suckar, klack det till. Kalla det en Lidnersk knäpp, ett Heureka eller Halleluja moment –grunden till varför företaget skulle lyckas skulle givetvis stå att finna i namnet. Och vad var det då man ville vara så mycket bättre på än alla andra? Just det – att fråga, efterforska och undersöka. Att inte låta en endaste liten detalj hamna utanför den logistiska luppen (för som alla logistiker vet sitter djävulen i detaljerna). Dessutom skulle man göra det så smart som möjligt. Och vips lyste namnet som i eldskrift – InQuire. Engelskans Inquire med högt IQ helt enkelt.

Att sedan modellen vi använder oss för att göra det vi gör fick det namn den har, kom av bara farten efter förlösningen med InQuire. Vi höll varken på med 3PL (tredjepartslogistik) eller 4PL (fjärdepartslogistik), men vi löste i allra högsta grad avgörande frågor kopplade till logistik och leveranser. Så varför inte låta modellen heta det den är och gör: IQPL – Intelligent Partner of Logistics.

Klart som korvspad om du frågar oss.