Stjärnskottet satsar på EM-guld i rallycross

Kevin Hansen är 18 år och satsar på EM-guld i supercar-klassen. Han började sin karriär som femårig kartingförare och har sedan fjortonårsåldern kört rallycross. 2013 tog han guld i junior-EM.

Kevin Hansen har inför årets säsong gått upp i Supercar-klassen och leder just nu EM i rallycross. Hans team, Team Peugeot-Hansen, tränas av hans pappa Kenneth Hansen som själv vann fjorton EM-guld i rallycross under 90- och 00-talen. Kevins bror Timmy Hansen är också med i teamet.

- Rallycrossen har alltid funnits i mitt liv. Under hela min barndom tävlade min pappa i rallycross och jag var på min första rallycross-tävling när jag bara var två månader gammal, berättar Kevin Hansen.

Från gokart till rallycross

Kevin började precis som många andra unga förare tävla i karting, gokart, redan som femåring och gick över till rallycross som 14-åring. Han började köra i juniorklassen med bas i England och 2013 vann han junior-EM. I år fyllde Kevin Hansen 18 år och kunde äntligen lämna juniorklassen och börja tävla i Supercar-klassen.

- Nu får jag köra den största bilen, Supercar, och i år kör jag EM och några utvalda VM-tävlingar, säger han.

Inom rallycrossen representerar man sina team och inte sitt land. Förarna skriver in sig i ett team som tävlar och tränar tillsammans, i teamen finns oftast förare från flera olika länder. Rallycross är en dyr sport och i Sverige är det svårt att ha råd att tävla på heltid. Enda sättet att kunna fokusera helt på rallycrossen är genom sponsring från företag.

- Självklart hoppas jag ändå på att få köra för landslaget och representera Sverige någon gång framöver, säger Kevin Hansen.

0-100 på 2 sekunder

Årets säsong har börjat bra, Kevin Hansen har kört fyra tävlingar hittills och leder just nu EM. Han kör en Peugeot 208 WRX, med fyrhjulsdrift och 600 hästkrafter. Den gör 0-100 kilometer i timmen på två sekunder.

- Det är viktigt med en snabb acceleration eftersom man kör relativt korta banor inom rallycrossen. Det är väldigt mycket action och man måste kunna gasa snabbt ur varje kurva för att ha chans att vinna, förklarar han.

Tävlingarna går på flera olika banor runt om i världen och det är VM-tävlingen i Höljes, Sverige, som har den roligaste körbanan enligt Kevin.

- Den är väldigt teknisk och svår men det är alltid roligt med en utmaning. Tävlingen går första helgen i juli och då kommer Inquire vara på plats för att heja, säger Kevin Hansen.

Drömmer om VM-guld

Sedan han var liten har han drömt om att gå i sin pappas fotspår och vinna EM. Då fanns inga VM-tävlingar vilket det gör nu. Drömmen har såklart höjts till VM-guld.

- Nu vill jag först och främst vinna ett EM-guld. Jag är fortfarande väldigt ung men jag hoppas att jag i framtiden får en VM-plats så att jag kan ta ett VM-guld, säger han.

Kevins långa erfarenhet av motorsport gör att det är lätt att glömma att han bara är 18 år. Trots att han kört bil sedan barnsben är det inte förrän nu som han får köra på vanliga vägar i Sverige.

-Jag tog körkort för en vecka sedan, säger Kevin Hansen och skrattar.

 

Text: Alexandra Ekström Madrid

Hur fraktas drycken till midsommar? En Elgigant med koll på transporterna