Budrobot visades upp på Stockholms gator

Starship Technologies budrobotar minskar företags leveranskostnader dramatiskt. Samtidigt får beställaren full kontroll över sin leverans.

Är du i London och beställer från hämtmatskedjan Just Eat kan du ha turen att få den levererad till dörren med en budrobot. Storbritannien är nämligen ett av de länder där uppfinningen just nu testas. Bakom budroboten står Starship Technologies.

Från Skype till robotar

Starship Technologies startades 2014 av Skypegrundarna Ahti Heinla och Janus Friis. De hade upptäckt ett olöst problem i leverantörsbranschen som inspirerade deras kreativitet. De förstod inte varför man endast automatiserat lastningen och lossningen med robotar när ”the last mile” står för upp till 40 procent av leveranskostnaden. Därför skapade de en budrobot som minskar kostnaderna för den sista sträckan med upp till 90 procent.

– Reaktionerna från företagen har varit otroligt positiva. De har längtat efter en lösning på deras problem med de höga kostnaderna för ”the last mile”, säger Henry Harris-Burland, marknads- och kommunikationschef på Starship Technologies.

Budroboten är elektrisk och navigerar utifrån ett egenbyggt kartsystem, inom en radie på en halv mil. På 15–30 minuter kan den vara hemma hos beställaren med till exempel post, mat eller kläder.

Lyckade tester utan säkerhetsincidenter 

Budroboten har hittills testrullats 12 000 kilometer, i 16 länder och 53 städer. Sedan några månader tillbaka sker testen i samarbete med företag – i Tyskland Schweiz, Storbritannien och USA. 2017 ska budrobotarna vara i bruk och sedan hoppas Starship Technologies på expansion till fler länder.

Efter alla tester har det hittills inte uppstått någon säkerhetsincident. Budroboten färdas också med låg hastighet, cirka 6 kilometer per timme, och endast på trottoarer. Den känner av hinder, flyttar på sig för människor och kan stanna inom 30 centimeter om något går fel.

Henry Harris-Burland känner heller ingen oro för leveransens säkerhet. Förvaringsluckan är låst och öppnas av beställaren genom ett klick på en engångslänk.

– Roboten har nio kameror och ett alarm som går igång ifall någon plockar upp den. Den är självstyrd till 99 procent men det finns alltid en människa som övervakar och kan ta över och be inkräktare att lämna roboten ifred.

På besök i Sverige

I slutet av augusti kunde svenskarna bekanta sig med budroboten, när den visades upp i Stockholm. Oavsett plats så är det överraskande nog få människor som reagerar på den. 

– Många går bara förbi. Roboten har integrerats i människors vardag enkelt och snabbt. Detta har också varit avgörande. Om människor inte tar emot roboten på ett positivt sätt så kommer den att misslyckas, avslutar Henry Harris-Burland.

 

Text: Moa Thorsell

Yngste Europamästaren någonsin Tomatens resa till ditt köksbord